Mehmetçik Kut’ül Amare

Selamlar TB Blog okurları, sizlere bir dizi önerisiyle geldim! Tahlilini yapacağım dizi, tarihimizin önemli dönemlerinden birini konu alan Mehmetçik Kut’ül Amare.

Mehmetçik Kut’ül Amare dizisi 1916 yılında vuku bulan Birinci Cihan Harbinde, Osmanlı Devleti’nin en çetin savaşları yaşadığı cephelerden birisi olan Irak Cephesi’nde İngilizlere karşı büyük bir zafere imza attığı Kut’ül Amare Kuşatmasını konu almaktadır.

Dizide, Birinci Cihan Harbinde Osmanlı’nın Çanakkale’den sonra kazandığı en büyük ikinci zafer olarak zihnimize kazınan savaşta, tek hayalleri devletin yeniden dirilişi olan vatandan başka sevdası olmayan Üsküplü Ali ve arkadaşlarının destansı mücadeleleri yer alıyor.

Üsküplü ve arkadaşları, istihbaratlarıyla ve kazdıkları tünellerle İngiliz ordusunun yıpranmasına son derece katkıda bulundular.

İki sezondan oluşan dizide ordunun komutanı Süleyman Askeri Bey, Enver Paşa’nın yakın silah arkadaşıdır. Gözü kara, cesur, vatanına son derece bağlı olan Süleyman Askeri Bey aralarında Mehmet ve arkadaşlarının da bulunduğu Osmancık Taburu ile Rota Savaşı’nda İngilizleri durdurmayı başarmıştır. Ancak Basra’yı geri alabilmek için planlar yapıp harekete geçse de Şuaybiye Muharebesinde başarısız olunca üzüntüsünden beylik tabancasıyla intihar etmiştir.

Dizide Cox karakterini canlandıran İlker Aksum, İngilizler tarafından henüz çocukken yetimhaneden alınıp özel olarak yetiştirilen acıması olmayan bir ajandır. Çıkarları doğrultusunda her şeyi mübah gören Bay Cox, güvenilmez, çıkarcı ve en az bir Türk kadar Türkçe konuşabilen azılı bir katildir.

Süleyman Askeri Bey’in ölümü üzere henüz genç yaşta olmasına rağmen Halil Paşa, 6. Ordu komutanlığına atandı. Irak cephesinde Kut’ul Ammare kasabasını kuşatan Halil Paşa, İngilizlerin açlıktan dolayı dayanamamasını fırsat bilerek General Charles Townshend komutasındaki İngiliz ordularını esir aldı.

Bu büyük kahramanlığından dolayı kendisine Kut’ül Ammare Kahramanı unvanı ve savaşın da merkezi olan Kut kasabasına nispeten Kut soyadı verildi.

İçerisinde bol aksiyonun, ihanetin, savaşların, planların, akıl oyunlarının olduğu bu tarih kokan serüvene biz nabzımı kontrol edemeyerek tanıklık ettik. Sizlerin de heyecanla tanıklık edeceğine eminim.

İzleyeceklere şimdiden keyifli seyirler! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın.

Harun Güner
Latest posts by Harun Güner (see all)
Bu yazıyı oylar mısınız?
[Toplam: 2 Ortalama: 3]

Yazar

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir