Gülümse
Giriş yazılarını yazmak yazarlar için genelde zor olan bir durumdur. Günümüz insanları için zor olan durumları incelediğimde gülümseme ve nezaketin de zor olan bir durum olduğunu gözlemekteyim. Sürekli iletişim halinde olduğumuz halde evrildiğimiz kaba, nezaketsiz toplumu anlamakta güçlük çekmekteyim.
Nezaket, sağlıklı iletişim, güvenilir toplum yapısı, etik değerlerin davranışlarla desteklendiği bir toplum oluşturmak bu kadar zorken sizce yozlaşmanın kolay olmanın temel sebepleri nelerdir? Bu soruya yozlaşma nedir diye başlamak daha doğru olacaktır.
Sözlük yorumlarını incelediğimizde yozlaşmayı; doğasında, soyunda bulunan iyi nitelikleri sonradan yitirmek, soysuzlaşmak ya da huyu suyu değişmek, ruhsal özelliklerinden uzaklaşmak şeklinde tanımlanmıştır.
Kültürel yozlaşma şeklinde düşündüğümüzde ise iyi güzel kültürel değerlerimizin baskınlığını yitirip bize ait olmayan veya olumsuz değerlerin toplumsal anlamda daha baskın hale gelmesi diyebiliriz.
Hem bireysel hem kültürel anlamda yozlaşma sebeplerini incelediğimizde başlıca göçler, sosyal medya, evrensel kültür yaratma (globalleşme, dünya insanı olma), temel yaşam ihtiyaçların(yeme,içme,barınma) zor karşılanması dolayısıyla bireylerin eğitim düzeylerinin düşmesi, kolay para kazanma anlayışı gibi birçok faktör yatmaktadır.
Bu sebeplerden göç faktörünü incelediğimizde şunları söyleyebiliriz: Dünyada 2010 yılında başlayan savaşlar ve savaşların getirdiği sonuçlar göçün en temel sebeplerinden biridir. Yaşadığımız coğrafyayı düşündüğümüzde savaş coğrafyalarının yanındaki güvenilir, cumhuriyet ülkesi olmamız, bunun yanı sıra Avrupa ve Asya arasındaki geçiş güzergahı olmamız göç unsurundan etkilenmemizdeki büyük bir etkendir.
İnsanlar göç ederken ya da göçe mecbur bırakıldıklarında geldikleri yere kendi kültüründe parçalar olağan şekilde taşırlar. Kültürü güçlü olan, etik değerleri sağlam olan ülkelerde göç eden milletler uyum sağlarken bizim gibi genç demokrasiye sahip, gelişmekte olan ülkelerde kültür baskınlığı maalesef değişken olabilir.
Göçün kültürümüz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmanın başlıca yolu öncelik olarak dilimizin korunması olmalıdır. Oryantasyon çalışmaları, gelişmiş ülkelerdeki göç politikaları baz alınarak göçün toplumsal yozlaşma üzerindeki etkisi azaltılabilir.
Sosyal medya faktörüne gelecek olursak öncelikle ebeveynler başta olmak üzere toplum bilinçlendirme merkezleri bu konu ve getirisi üzerinde çalışmalı, çok küçük yaşlardan itibaren değerler eğitimi çocuklara aşılanmalıdır.
Devlet kültürünü korumak, toplumun yozlaşmasını engellemek adına gerekli site, uygulama, yayınlara belli kısıtlamalar getirebilmelidir. Biz bireyler olarak değerlerimizi gözden geçirip, ahlakı kültürel ve kişisel değerlerimizin hangisinin daha önemli olduğunu ve bu değerlerin katkılarını içsel anlamda değerlendirmeliyiz.
Kendimizi bu anlamda eğitmeli ve topluma yön veren kişilerden görmeliyiz yine kendimizi. Tek kişi toplumu değiştirmez lakin tek kişiye inanan binlerle ülkeler kurtarılır, cumhuriyetler kurulur. Tarihimizin, kültürümüzün bilincinde hareket etmek bize güç verecektir.
Bu yazı dizininde nezaketsiz, kaba topluma dönüşmemizin altında yatan nedenleri, yozlaşmalara farklı bakış açılarıyla bakmış olduk. Dizinin devamında diğer sebeplere beraber irdelemek dileğiyle.
- Gülümse - Eylül 16, 2024
- Seni Yazmak - Eylül 14, 2024
- Mutluluk Kendi İçinde - Eylül 4, 2024